Stomatologie, familie și muzică… un trio de succes

27/07/2015

De fiecare dată când mergem prin clinicile DENT ESTET, ne surprindem medicii vorbind despre pasiuni și familie. Uneori, suntem atât de captivați de poveștile lor, încât numai reminder-ele pentru ședințe și deadline-urile taskurilor ne fac să ne amintim că trebuie să ne întoarcem la birou. Același lucru s-a întâmplat și zilele trecute cu dr. Cristi Csapo-Martinescu, a cărui poveste am decis să o împărtășim cu voi:

I: De cele mai multe ori, atunci când în viețile noastre intervin mai multe roluri, primul lucru la care ne gândim este faptul că trebuie să alegem: nu poți fi un bun tată dacă ai un job solicitant și clar trebuie să renunți la pasiunile tale pentru a le face pe celelalte bine. Dar tu ai refuzat din start opțiunea de a alege doar o varianta, nu-i așa?

R: Da… și faptul că m-am ambiționat să le aleg pe toate a fost o decizie pe care cu siguranță nu o voi regreta niciodată.

Sunt tatăl unui baiețel de 4 ani, în același timp medic stomatolog și…chitarist. Ce-i drept, mai întâi de toate am fost chitarist – încă de când eram student la Facultatea de Medicina dentară și îmi era ușor să îmi impresionez colegele cu pasiunea mea – apoi am devenit medic stomatolog și tata. Pasiunea pentru muzica mi-a fost transmisă de către părinți și pusă pe note din primii ani de școală, când am început să urmez lecții de pian. Însă la chitară am început să cânt din clasa a 6-a.

11694809_928152853874348_2198629319459158800_n

Îmi doream foarte mult să urmez Conservatorul, dar mă bucur că am ascultat de sfatul părinților mei de a alege facultatea de medicină.

I: Se spune că profesia ne definește atât de bine personalitatea încât ne influențează toate celelalte roluri. Îți este vreodată teama că îți vei pierde echilibrul sau determinarea de a le îndeplini pe toate cu succes?

R:Chiar dacă lucrurile se schimbă în permanență, iar rolurile uneori se suprapun, găsesc echilibrul și timpul necesar pentru a le face pe toate bine și cu aceeași plăcere.

Totul începe cu rolul de tată și cu proteste despre cum “astăzi nu este o zi minunată pentru știință”, “gradinița va fi acolo și mâine”, iar “limba germană mai poate aștepta”. Ce, nici supereroii nu pot schimba lumea într-o singură zi!

 

61585_547021821987455_1932099744_nDupă o discuție de oameni mari, îmbinată cu jocuri pe sub plapuma și promisiuni de lucruri faine pe care le vom face seara, ajungem la grădiniță și ne intrăm în rolurile de oameni mari, luându-ne rămas bun ca doi bărbați în toată firea.

Abia ajuns la clinică, primesc un apel: Hei, Cristian! I just went to the dentist, I need to speak with you. Are you busy?

Este pacientul meu italian, vorbitor de limbă engleză, care a venit în România special pentru un tratament cu fațete dentare. Între timp, am dezvoltat o relație de prietenie foarte frumoasă și niciodată nu începe un tratament stomatologic fără să mă consulte. Bine, asta în condițiile în care nu poate veni mereu în România. 🙂

Deja ajuns la clinică, mă întâlnesc cu prima pacientă pentru un Digital Smile Design. Nimic nu se compară cu entuziasmul de a crea un zâmbet  nou și de a reda cuiva bucuria de a zâmbi cu încredere încă dinaintea începererii tratamentului.

10175038_884276884923726_2826317316346085188_n

Ca medic stomatolog, fiecare etapă a tratamentelor înseamnă multă muncă, devotament, încrederea pe care trebuie să o transmiți pacientului ca rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor și, mai mult decât orice, profesonalism. Daca la început, atunci când proiectez Smile Design-ul, pacientul este puțin reticent pentru că imaginile arată foarte bine și zâmbetul este perfect (aproape imposibil de obținut în accepțiunea sa), pe măsură ce înaintăm în tratament, imi setez ca obiectiv câștigarea încredererii pacientului și a siguranței ca vom ajunge la rezultatul mult așteptat indiferent de orice.

I: O mare parte din activitatea ta profesională se bazează pe relația cu pacienții. Iar tu ești unul dintre medicii dentiști foarte apreciat pe rețelele de socializare. Ce crezi că determină aceste recomandări?

R: În una dintre pauze, pe Facebook, unde interacționez cu toți prietenii mei (inclusiv pacienți) îmi apare în newsfeed postarea unei paciente: My #dentist told me I need a #crown. I was like: I know, right? Asta înseamnă să ai o relație bazată pe încredere cu pacienții tăi și, dincolo de actul medical, să cunoști oameni speciali alături de care să împărtășești momente frumoase.

Dar aceeași relație se dezvoltă și cu oamenii cu care lucrezi. Iar asta duce la o cultură de sharing care te ajută foarte mult să crești profesional.

Spre exemplu, întâlnirile cu pacienții sunt urmate întotdeauna de pauzele din foișor pe care le petrec alături de colegi. Iar ultimele noutăți din domeniul stomatologic sunt urmate întotdeauna de discuții despre muzică, destinații de vacanță și, nu în ultimul rând, despre data următorului concert Grimus (trupa mea, ne șoptește el cu emoție).

I: Îți începi ziua în rolul de tată, continui cu rolul de medic și uneori te transpui în rolul de rock star (la repetiții sau concerte). Cu ce rol îți închei ziua?

R: Cu rolul de rock star, dar doar după ce mi-am îndeplinit asa cum trebuie rolul de tată! (un lucru extrem de important pentru mine)

Seara, în drum spre casa, Alex îmi povestește năzbâtiile pe care le-a făcut la grădiniță, iar apoi facem repetițiile de dinainte de concert. Fiecare cu chitara lui, împărtășind aceeași pasiune pentru muzică, transformam o parte din living în scenă și ne imaginăm că avem un public de mii de fani care ne ascultă.

După ritualul de noapte bună, Alex visează la cum o să ajungă un rockstar și eu fug la întâlnirea cu ai mei colegi de trupă.

IMG_0124I: Ai vreun hobby… mai puțin evident? Pacienții tăi ne-au întrebat de multe ori

R: DA… În seara aceasta, de exemplu, o să-mi completez colecția de badge-uri de la concerte…pentru că da, le colecționez cu drag…în ele simt pasiunea și efortul, poveștile, trecutul, prezentul și viitorul…și mă simt perfect și confortabil cu toate! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *