Obiceiuri vicioase care îți distrug zâmbetul

15/07/2016

Scrâșnitul din dinți, rosul unghiilor sau al creioanelor … fiecare dintre noi are sau a avut unul dintre aceste obiceiuri vicioase. Atenție! Deși le practicăm îndeosebi pentru a elimina stresul sau disconfortul, ele ne afectează pe termen lung sănătatea și estetica zâmbetului! Primele efecte negative ale acestora se resimt la nivelul țesuturilor moi (gingiile) prin inflamarea și înroșirea acestora, durere la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare și al capului, dar și disfuncționalități în mușcătura și în capacitatea naturală a unei persoane de a înghiți și de a mesteca alimentele.

De asemenea, în timp, dinții pot căpăta un aspect inestetic prin apariția unor mici crăpături, ciobituri în smalț sau tocirea acestora care, pentru rezultate cu un înalt grad estetic, vor putea fi corectate cu ajutorul fațetelor dentare. Există și cazuri mai rare în care obiceiurile vicioase pot favoriza boli parodontale, slăbind structura dintelui pe arcadă și conducând chiar la pierderea acestuia. Ai grijă de zâmbetul tău, nu lăsa obiceiurile vicioase să ți-l distrugă!

Recunoști senzația de încleștare a maxilarului dimineața? Scrâșnitul dinților poartă denumirea medicală de bruxism și are ca efecte negative abraziunea suprafețelor dintare, dureri ale articulațiilor temporo-mandibulare și frecvente dureri de cap. Acest obicei vicios este descoperit în majoritatea cazurilor de către medicul dentist la controlul periodic de rutină. Diurn sau nocturn, scrâșnitul din dinți ne afectează sănătatea zâmbetului și a întregului organism. De aceea, nu sta pe gânduri și tratează-l!

Gutiera dentară personalizată, transparentă și moale, reprezintă cea mai bună soluție de corectare a bruxismului. Dacă stresul este factorul declanșator al afecțiunii, sunt recomandate și acțiuni comportamentale corective sau chiar terapie și consiliere.

În copilărie, și s-a spus frecvent să nu îți mai rozi unghiile? Ei bine, este un sfat pe care trebuie să îl urmezi, indiferent dacă ești copil sau adult! Studiile arată că 60% dintre copii suferă de onicofagie, ticul nervos manifestat prin roaderea unghiilor. Acest obicei vicios este frecvent întâlnit la copii și la adolescenți, dar și la adulții cu vârsta de până în 30 de ani. Din punct de vedere stomatologic, acesta conduce la dureri ale articulațiilor temporo-mandibulare și la disfuncționalități la nivelul mușcăturii și al alinierii dinților pe arcadă.

De asemenea, reprezintă un pericol și din cauza faptului că favorizează transmiterea de bacterii de pe mâini/degete către cavitatea orală, făcând-o vulnerabilă în fața cariilor și altor afecțiuni.

Creioane, pixuri și alte instrumente de scris … dacă le utilizezi cumva în alt scop decât cel de a scrie sau a desena cu ele, este posibil să ai un obicei vicios care îți poate afecta negativ zâmbetul …și mai ales estetica lui, favorizând traumele dentare prin lovirea sau ciobirea accidentală a acestora! Așadar, dacă îți dorești un zâmbet frumos pentru toată viața, renunță la a roade creioane în scop terapeutic!

Stomatologia modernă permite tehnici simple pentru tratamentul obiceiurilor vicioase cu același scop comun, acela de a reduce cantitatea de presiune exercitată asupra dinților și de a evita, pe cât posibil, apariția unor afecțiuni cu durată lungă de tratament și costuri suplimentare.
Recomandarea medicului dentist specialist este acela de a te prezenta la controlul periodic la fiecare 6 luni deoarece în cadrul examinării, acesta poate identifica și te poate ajuta să corectezi obiceiurile vicioase pe care le-ai putea avea!

Așadar, păstrează-ți zâmbetul sănătos și schimbă lumea cu încrederea ta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *