Controlul dentar- opțiune sau necesitate?

26/10/2015

Ca în fiecare dimineață, răsfoiam ziarul absentă și îmi încălzeam mâinile pe ceașca de cafea neîncepută. Când, o conversație de la masa alăturată îmi atrage atenția:

–    Tu de ce nu ai mai venit aseară la petrecere? Ziceai că ai fost la dentist. Te doare vreo măsea?

–   Da, nu am dormit deloc noaptea trecută, că nu m-aș fi dus dacă nu mă durea, știi doar!

Fetele au continuat să vorbească despre petrecere dar eu am rămas blocată la această afirmație și mi-am confirmat concluzia pe care o trag de fiecare dată: românii vin la dentist numai în momentul în care resimt durerea. Nu este de mirare că își dezvoltă o teamă de medicul stomatolog atât de mare care îi ține departe de cabinet cel puțin câțiva ani și își amintesc de experiențele neplăcute din copilărie sau de poveștile de groază din cabinet ale  prietenilor.

În calitate de medic stomatolog, știu că acest lucru se întâmplă în mare parte, din cauza dezinformării. Majoritatea persoanelor consideră că trebuie să meargă la medicul dentist atunci când resimt durerea, sau că, atâta vreme cât se spală pe dinți, aceștia sunt sănătoși. Lipsa unei profilaxii la fiecare 6 luni, o igienă orală necorespunzătoare, precum și obiceiurile vicioase (rosul unghiilor, consumul excesiv de zaharuri etc.), sunt doar câteva lucruri care pot afecta sănătatea întregului organism. De aceea, este foarte  important să vizitezi medicul dentist la fiecare 6 luni, pentru un control stomatologic care te va scuti de urgențe, tratamente costisitoare si durere.

Ce  trebuie să cuprindă controlul stomatologic?

1.      Igienizare dentarăProphylaxis paste

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie, care realizează în 3 pași: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow.

 

2.      Educația dentară download

Pe lângă faptul că o igienă orală necorespunzătoare poate fi un factor declanșator pentru  afecțiunile gingivale și alte probleme dentare mai severe (pierderea unui dinte, eroziunea dentară sau paradontoza), aceasta poate afecta, pe termen lung, sănătatea întregului organism.

Realizarea periajului dentar în fiecare zi, de cel puțin 2 ori, este vitală în menținerea unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea acumulării tartrului.

Periajul de seară este cea mai importantă sesiune de igienizare personală zilnică; este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta rezultatele obținute chiar și prin igienizarea profesională până în acel moment: periajul obligatoriu de cel puțin 2 ori pe zi pe care oamenii nu îl fac, sau cât de important este periajul de seară – omiterea lui 2 seri consecutiv duce la pierderea efectelor obținute prin detartraj.

 De aceea, este foarte important să fim informați cu privire la ritualul de ingrijire orală dar și despre frecvența controalelor periodice….toate aceste lucruri le afli în cadrul primei vizite în cabinetul stomatologic sau discutand cu un medic specialist.

3.      Statusul dentarshutterstock_167867885

Examinarea complexă a sănătății tale dentare, identificarea eventualelor afecţiuni ale gingiei, maxilarelor și ale țesuturilor orale, precum și realizarea unui plan de tratament personalizat, care include și un estimat financiar sunt informații incluse în dosarul statusului dentar. În urma acestei examinări, în funcție problemele dentare identificate, se poate face o recomandare către o consultație specializată, după caz: estetică, ortodontică, parodontică sau endodontică.

 

 

4.      Oral cancer screening

1796441_422170927885754_197636303_n

O altă metodă de prevenție este testul de depistare a cancerului oral. Studiile de specialitate arată că, în ultimii ani, incidența cancerului oral a crescut mai ales în rândul adulților tineri! Depistarea timpurie a acestei afectiuni crește rata de supraviețuire la aproximativ 82%…încă un motiv în plus să vizitezi cabinetul stomatologic.

Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung ține de fiecare dintre noi, de felul în care respectăm recomandările medicului dentist cu privire la procedurile simple de igienă dentară dar și controalele periodice, o data la 6 luni. Astfel, salvăm timp și eliminăm un eventual disconfort al tratamentelor stomatologice.

 Dr Vanda Popa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *