Aparatul ortodontic invizibil WIN- de ce să îl aleg?

22/04/2014

1Există atât de multe informații la ora actuală, e suficient un “search” pe google și mii de pagini se oferă, inclusiv forumuri cu păreri despre aparatele dentare.

M-am gândit că ar fi util să lămurim într-o singură pagină întrebările cele mai frecvente la care se caută răspuns.

De când aparatele linguale au devenit tot mai performante, începând cu Incognito și continuând cu generația mai nouă, WIN, pacientul are desigur, ca primă opțiune, un aparat care nu se vede.

În afara acestei calități, de ce e aparatul WIN atât de special:

1. Să îl comparăm cu aparatele clasice, de ceramică sau safir. Neajunsul principal al acestora , fapt pentru care ortodonții ar recomanda mai degrabă un aparat metalic este că forța de frecare (fricțiune) între arc și brackeți este mare, arcul nu alunecă la fel de bine ca pe brackeții metalici, ceea ce duce la o perioadă de tratament mai lungă.

Aparatul WIN este metalic, mulat impecabil pe forma interioară a dinților, deci această problemă a dispărut…arcul aluneca fără probleme și dinții se aliniază mult mai rapid!

2. Dacă îl comparăm tot cu aparatul clasic din ceramică, ne lovim de următoarea situație: mulți pacienți au o supraacoperire mare a incisivilor superiori peste cei inferiori, făcând imposibilă aplicarea aparatului la mandibulă de la început.

Poate exista astfel o întârziere de câteva luni până la aplicarea brackeților, ceea ce duce la prelungirea tratamentului.

Aparatul lingual WIN situat pe interiorul dinților va veni în contact cu dinții de jos și astfel mușcătura va fi deblocată, permițând tratarea celor două arcade în același timp, fără întârziere!!!

3. Aparatele clasice de ceramică sau safir sunt greu de igienizat , e obligatoriu periajul după fiecare masă, în caz contrar riscul de apariție a cariilor este imens!

Acest dezavantaj îl resimt în special copiii, care fie din cauza dexterității mai reduse în a peria  sau din cauza condițiilor, de exemplu la școală, nu reușesc să facă periajul perfect.

Aparatul WIN acoperă toată suprafața smalțului, care nu va fi afectat imediat dacă se sare peste un periaj și se face temeinic cel de seara, când suntem acasă și avem tot timpul la dispoziție!

4. Dacă îl comparăm cu aparatele gen Invisalign, ar trebui să fie clar în primul rând că aceste gutiere Invisalign nu rezolvă nici pe departe problemele grave care se corectează cu aparate fixe, alinierea nefiind în final perfectă.

Aparatul WIN este lipit pe dinți și nu se îndepărtează decât la șfârșit. Deci nu există pericolul să îl purtăm în buzunar și astfel să nu aibă efect.

De altfel, costul de laborator al gutierelor Invisalign este la fel de mare ca al aparatelor customizate Incognito, deci ar fi păcat să irosim banii nepurtându-le, doar pentru că sunt mobile și e tentant să amânăm momentul purtării.

5. Faptul că aparatul WIN nu se vede din exterior oferă un confort psihic deloc neglijabil. La un moment dat purtarea aparatului de safir și preț de o zi pare cât o lună, în timp ce purtarea aparatului WIN oferă senzația că a fost dintotdeauna acolo, atât de perfectă e adaptarea, dispare senzația de corp străin!

6. Dacă îl comparăm cu Incognito, costul este mai mic, aurul fiind înlocuit pentru fabricarea WIN cu oțelul, perfect compatibil și tolerat, doar e folosit la aparatele metalice, preferate de ortodonți de jumătate de secol. Deci o economie de peste 1000 euro pentru pacient!!

q.e.d.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *