Aparatul dentar, accesoriul zâmbetului perfect din trecut până azi

14/03/2013

Știați că, și în timpuri străvechi, oamenii doreau să își îmbunătățească aspectul și funcționalitatea zâmbetului? În zilele noastre, tratamentele ortodontice moderne sunt o soluție avansată și eficientă, însă lucrurile nu au fost asa dintotdeauna! Vreți să știți care a fost evoluția aparatelor dentare?

Antichitate: din Grecia în Roma

Conform lui Edward Angle, părintele ortodonției moderne, Aristotel și Hipocrat s-au gândit la inventarea unor metode de îndreptare a dinților încă în perioada anilor 400-300 i.e.n.

Etruscii sau italienii, așa cum îi cunoaștem astăzi, erau înmormântați cu dispozitive care preveneau căderea dinților și mențineau spatierea acestora. Arheologii au descoperit in diverse locuri ramasite mumificate care aveau benzi metalice în jurul dinților.

Cercetătorii au descoperit și mormântul unui roman care avea în jurul dinților o sârmă de aur, iar alături, instrucțiunile de folosire a acesteia drept aparat dentar.

Secolul al XVIII-lea: Direcții franceze

Dentistul francez Pierre Fauchard este recunoscut ca părintele stomatologiei moderne. În 1728, acesta a publicat o carte în care descrie diverse metode de îndreptare a dinților. Fauchard a folosit și un dispozitiv cunoscut sub numele de „blandeau” folosit pentru lărgirea cerului gurii.

Louis Bourdet a fost un alt stomatolog francez care a publicat în 1754 o carte despre alinierea dinților. Bourdet a îmbunătățit „blandeau-ul” și a fost primul dentist care a extras premolarii, dinții dintre canini și molari, în scopul soluționării problemelor de înghesuire a dinților.

Secolul al XIX-lea: Definirea ortodonției

Ortodonția s-a conturat ca specialitate stomatologică în prima perioada a secolului al XIX-lea. Primul tip de aparat dentar, un dispozitiv format din sârme, a fost folosit în 1819, marcând astfel începutul ortodonției moderne.

În această perioadă, aurul, argintul, platina, oțelul, guma de cauciuc, ebonita și, ocazional lemnul, fildeșul, zincul și cuprul erau folosite pentru procedurile ortodontice.

Edward Maynard a folosit pentru prima dată cauciuc în 1843, iar E.J. Tucker a început să confecționeze benzi din cauciuc pentru aparatele dentare în 1850.

Norman W. Kingsley a publicat prima lucrare despre ortodontia moderna in 1858, iar J.N. Farrar a fost primul dentist care a recomandat utilizarea fortei fizice in anumite intervaluri de timp pentru indreptarea dintilor.

Secolul al XX-lea: Noi metode si materiale

Edward Angle a dezvoltat primul sistem de clasificare pentru malocluzie (dinti aliniati gresit) in prima parte a secolului al XX-lea in Statele Unite, iar aceasta metoda este inca folosita in zilele noastre. Angle a fondat Societatea Americana de Ortodontie in 1901, ce a fost redenumita in 1930 drept Asociatia Americana de Ortodontie.

In 1960, aurul fusese complet abandonat in favoarea otelului inoxidabil.

Aparatele dentare linguale au fost prima alegere dintre aparatele „invizibile” pana la inceputul 1980, cand bracketii de culoarea dintilor confectionati din safir si ceramica au devenit populari.

Astazi

In prezent, nu e nevoie decat sa va uitati la propriul aparat dentar ca sa observati cat de departe am ajuns in domeniu. Probabil ca planul de tratament a fost creat cu un model 3D iar sarmele au fost personalizate printr-un proces computerizat.  Probabil ca aveti aligner transparent, bracketi care se strang automat sau bracketi foarte rezistenti din ceramica cu sarme activate la caldura.

Ortodontia a evoluat mult din vremurile lui Aristotel, dar schimbarile sunt semnificative chiar si fata de procedurile din urma cu doar 60 de ani. In zilele noastre, aceasta ramura a stomatologiei ofera solutii avansate, minim invazive si confortabile pentru pacientii care au nevoie de astfel de tratamente.

DENT ESTET este prima clinica dentara care a inaugurat in 2008 Excellence Ortho Center, primul departament specializat in servicii ortodontice pe segmente de varsta cu o echipa de 8 medici ortodonti specializati in  tratamente ortodontice, pregatiti in SUA si Germania.

In Romania, DENT ESTET a adus in premiera doua dintre cele mai populare aparate dentare invizibile din lume: INCOGNITO si WIN. Specialistul ortodont, dr. Iana Dila, este singurul medic din Romania invitat de inventatorul WIN sa lucreze cu acest aparat inainte de lansarea oficiala si, de asemenea, primul medic din Romania autorizat sa monteze Incognito.

Pana in prezent, peste 200 de pacienti au optat pentru aparatul lingual Incognito in clinicile DENT ESTET.

Programeaza-te aici si afla cum poti obtine zambetul un perfect, cu ajutorul celor mai avansate tehnici ortodontice!

In colaborare cu Banca Transilvania, la DENT ESTET puteti opta acum pentru plata in rate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *