4 efecte negative ale igienei orale necorespunzătoare

19/03/2015

Stresul, aglomerația orașului sau jobul solicitant sunt doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm zi de zi. Printre întâlnirile de la birou, deadline-uri și seri petrecute cu prietenii în oraș, este foarte important să acordăm o atenție sporită ritualului de îngrjire dentară: periajul realizat corect timp de 2-3 min de cel puțin 2 ori/zi, ața dentară și apa de gură.

11045889_916364095052065_1165551781_o

Pe lângă faptul că o igienă orală necorespunzătoare poate fi un factor declanșator pentru  afecțiunile gingivale și alte probleme dentare mai severe (pierderea unui dinte, eroziunea dentară sau paradontoza), specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că aceasta poate afecta, pe termen lung, sănătatea întregului organism.

În cavitatea noastră bucală trăiesc peste 7 milioane de bacterii. O igienă dentară necorespunzătoare permite înmulțirea bacteriilor care formează, la randul lor, placa  bacteriană, o peliculă incoloră, aderentă, ce se acumulează în permanență pe dinți.

4 afecțiuni ale organismului asociate cu o igienă orală necorespunzătoare

Boli cardiovasculare

Medicii specialiști în paradontoză atrag atenția asupra faptului că afecțiunile gingivale pot favoriza apariția  bolilor cardiovasculare. Afecțiunile gingivale sunt inflamații ale gingiilor ce evoluează în timp și distrug osul subiacent, care susține dinții. În funcție de gradul de afectare gingivală, pacientul se poate confrunta cu gingivita, parodontita superficială sau parodontita avansată.

În caz de parodontită avansată, riscul de a suferi o boală cardiovasculară este de 2 ori mai mare decât în cazul unui pacient cu o igienă orală corespunzătoare. De regulă, cele două probleme medicale sunt diagnosticate în același timp, iar odată cu trecerea timpului, acestea se influențează reciproc pe baza unor obiceiuri vicioase (tutunul) sau o alimentație dezechilibrată (produsele de tip fast food, excesul de zahăr sau băuturi carbogazoase).

Diabet

Conform unui studiu realizat în anul 2008 de către Institutul Sănătății Publice de la Universitatea Columbia, persoanele care au o igienă orală precară sunt de 2 ori mai expuse diabetului comparativ  cu cele care se preocupă de igiena dentară în permanență. În plus, problemele dentare netratate corespunzător la timp cresc gradul de risc al infecțiilor în organism, impiedicând metabolizarea normală a glucozei, ceea ce crește riscul apariției diabetului.

Afecțiuni pulmonare

Cavitatea bucală reprezintă o cale de intrare în organism. Odată cu alimentația zilnică de care avem nevoie pentru sănătatea și echilibrul organismului, în cavitatea bucală pătrund și se instalează o mulțime de bacterii. Acestea se acumulează în permanență pe dinți și își pot găsi calea cu ușurință spre plămâni dacă periajul dentar este superficial sau dacă nu folosim apă de gură zilnic.  De asemenea, studiile arată ca o atenție crescută acordată sănătății dentare  reduce semnificativ expunerea la oricare tip de afecțiune respiratorie.

Complicații în timpul sarcinii

Femeile însărcinate sunt mult mai predispuse la dezvoltarea infecțiilor gingivale de aceea, ele trebuie să acorde o atenție deosebită periajului dentar în timpul celor 9 luni de sarcină.

În conditiile în care igiena dentară este neglijată de gravide sau se reduce timpului alocat periajului, incidența unei nașteri premature crește, sau pot apărea diverse complicații în timpul sarcinii (boala periodontală, tumorile dentare).

Calitatea vieții noastre depinde foarte mult de alegerile pe care le facem. O igienă orală corespunzătoare este la fel de importantă ca o alimentație sănătoasă. Dinții sănătoși nu reprezintă doar un mod de a arăta bine, ci mai ales de a ne simți bine, de aceea, cele mai bune alegeri sunt cele care ne mențin sănătatea întregului organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *