10 lucruri care vă pot distruge dinții

18/02/2014

10 lucruri care vă pot distruge dințiiSunteți împătimiți ai dulciurilor sau ai băuturilor carbogazoase? Obișnuiți să ronțăiți creioane când sunteți stresați? Trebuie să vă opriți ACUM! De fapt, ar trebui să aveți în vedere toate cele 10 puncte de mai jos dacă vreți să vă păstrați zâmbetul frumos și sănătos.

1. Jeleuri, caramele, dulciuri în exces

Orice aliment care conține zahăr favorizează apariția cariilor. Dacă sunteți împătimiți ai gustărilor dulci și nu vreți să renunțați la ele, atunci este important să vă clătiți bine gura cu apă pentru a îndepărta cât mai mult din resturile de mâncare. Specialiștii ne atenționează că nu e bine să ne spălăm pe dinți foarte des pentru a nu afecta smalțul. Ideal este să ne igienizăm dinții după fiecare masă principală, dimineața, la prânz și seara. Așa că, dacă nu puteți renunța la gustările zilnice, încercați să le includeți în mesele principale.

2. Adormirea bebelușilor cu biberonul

Îngrijirea orală trebuie să devină un obicei încă din primele luni de viață, chiar și înainte de apariția dinților de lapte, prin curățarea gingiilor cu un tampon umed. Adormirea bebelușilor cu biberonul cu lapte sau lichide îndulcite este foarte riscantă pentru sănătatea dentară, dar și generală, a micuților, în special prin favorizarea apriției cariilor de biberon. Este important ca, în fiecare seară înainte de culcare, să fie realizată igienizarea orală a bebelușului, după care acesta poate bea doar apă.

3. Piercing-ul oral

Piercing-urile orale au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani, însă mulți dintre noi nu cunosc efectele negative pe care le pot avea asupra sănătății dentare. Prin atingerea bijuteriilor de dinți, pot fi provocate fracturi sau chiar rupturi ale dinților, precum și iritații ale gingiilor. Mai mult, cavitatea bucală este un mediu propice dezvoltării de bacterii, astfel că aceste accesorii favorizează riscul apariției de infecții din cauza acumulării resturilor de mâncare în jurul lor. Dacă planuiați să vă accesorizați look-ul cu un piercing oral, gândiți-vă de două ori înainte!

4. Scrâșnirea dinților

Scrâșnirea dinților sau bruxismul este o afecțiune provocată, în general, de diverși factori de stres. Necontrolat, bruximul tocește smalțul dinților, cea mai dură substanță din corpul uman. Odată subțiat, smațul nu mai poate fi recuperat, ceea ce conduce chiar și la pierderea dinților. Efectele negative ale scrâșnirii dinților pot fi stopate cu ajutorul unei gutiere de silicon realizate în laboratorul  dentar, care se poartă în general noaptea în timpul somnului, atunci când aceste episoade sunt cele mai frecvente.

5. Deschiderea ambalajelor cu dinții

Este adevărat, uneori e mai ușor și mai rapid să deschidem ambalajele cu dinții, însă un astfel de obicei e motiv de mustrare din partea dentiștilor noștri prin simplul fapt că poate fi cauza fracturii sau chiar spargerii dinților. În concluzie, dinții trebuie folosiți doar atunci când mâncăm sau vorbim.

6. Ronțăitul creioanelor

Obișnuiți să ronțăiți pixuri sau creioane atunci când vă concentrați asupra unei sarcini? Ei bine, și acesta este un obicei vicios care poate sparge sau fractura dinții. Guma de mestecat fără zahar e un înlocuitor mult mai bun, însă specialiștii ne avertizează să nu facem excese: aruncați guma după 10-20 de minute de mestecat deoarece poate fi înșelătoare pentru organism. De fiecare dată când mestecăm gumă, creierul nostru este anunțat că sistemul digestiv urmează să intre în funcțiune, iar aciditatea din stomac crește.

7. Practicarea unui sport de contact fără gutieră de protecție

Fie că practicați fotbal, hockey sau orice alt sport de contact, nu uitați să purtați întotdeauna gutieră de protecție pentru dinți. În lipsa ei, vă puteți factura sau chiar sparge dinții în cazul unui impact puternic. Gutierele pot fi executate de către medicul dentist sau de un laborator dentar, însă pot fi achiziționate și din farmacii sau magazine de echipamente sportive.

8. Băuturile acidulate

Dulciurile nu sunt singurele care conțin zahăr în exces. Un singur pahar de suc poate conține până la 11 lingurițe de zahăr la care se mai adaugă și acizii, pricipalii vinovați în eroziunea smalțului. Oricât de periculoasă ar fi, știm cât de greu este să renunțăm la această plăcere vinovată, însă putem găsi soluții prin care să diminuăm efectele negative: beți sucuri îndulcite doar cu paiul, astfel încât să reduceți cât mai mult contactul lor cu smalțul și, dacă nu aveți pasta și periuța la îndemână, clătiți gura cu apă imediat după ce le consumați.

9. Dropsurile pentru tuse

Chiar dacă dropsurile pentru tuse se găsesc în farmacii, nu înseamnă cu sunt și sănătoase. Cele mai multe conțin mult zahăr, de aceea e important să ne spălăm pe dinți imediat după ce ne calmăm gâtul. Altfel, zahărul se depune pe suprafața dentară, bacteriile îl transformă în acizi care erodează smalțul și iată cum apar cariile!

10. Cafeaua și tutunul

Cafeaua este poate cea mai populară băutură din lume, însă din cauza culorii și acidității, ne pătează dinții în timp. Din fericire, petele provocate de cafea pot fi eliminate cu ușurință, iar dacă menținem o igienă orală riguroasă, putem chiar să evităm apariția lor.

De asemenea, fumătorii depun mai multă placă dentară decât nefumătorii și se află sub riscuri mari de a dezvolta afecțiuni ale gingiilor. Mai mult, tutunul poate cauza și cancer oral. Dacă mai aveați nevoie de încă un motiv pentru a renunța la acest obicei, gândiți-vă și la zâmbetul vostru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *