10 greșeli în periajul dentar

07/02/2013

timthumbPeriajul dinților este pentru mulți dintre noi un obicei greoi căruia nu îi oferim importanța necesară. Însă, atunci când nu avem un ritual de îngrijire orală corespunzător, ne expunem sănătatea unor riscuri mari ce pot avea efecte negative pe termen lung.

Care sunt cele mai frecvente greșeli întâlnite în igiena orală?

1. Folosirea unei periuțe nepotrivite

Primul indiciu în alegerea unei periuțe potrivite este chiar forma acesteia și felul în care se potrivește în mână. Periuța ar trebui să fie la fel de ușor de mânuit ca o furculiță. Mai mult, trebuie să luăm în considerare mărimea periuței. Dacă vă străduiți să deschideți gura foarte larg pentru a permite periajul, înseamnă că periuța este prea mare și trebuie să alegeți un produs ce poate fi mânuit confortabil.

Electrică sau manuală?

Alegerea tipului de periuță tine de preferințele fiecăruia. Rezultatele folosirii unei periuțe normale sunt la fel de bune și în cazul periuțelor electrice atât timp cât sunt respectate regulile de igienă orală.

“It’s not the toothbrush, it’s the brusher.”

2. Alegerea unei periuțe cu peri necorespunzători

Unele periuțe au perii înclinați, altele au perii drepți. Ambele sunt la fel de eficiente, însă ceea ce face diferența este tehnica de periaj!

Totuși, perii prea aspri pot afecta gingiile, iar medicii stomatologi recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi. Aceștia trebuie să fie destul de rezistenți încât să elimine placa bacteriană, însă nu foarte duri pentru a nu afecta dinții.

3. Prea rar sau prea mult timp

Specialiștii recomandă să ne spălăm de cel puțin două ori pe zi. Ideal însă este să ne curățăm dinții de trei ori pe zi și să dedicăm fiecărui periaj 2-3 minute în medie.

Mulți dintre noi nu au răbdare să petreacă două minute pentru fiecare periaj, așa că specialiștii recomandă să împărțim suprafața dentară în 4 și să dedicăm 30 de secunde curățării fiecăreia.

4. Prea des sau prea dur

Deși ideal este să ne spălăm de trei ori pe zi, depășirea acestui număr poate deveni o problemă. Periajul excesiv poate conduce la iritarea rădăcinilor dinților și a gingiilor și, mai mult, chiar la erodarea smalțului. Secretul este să ne periem dinții cu grijă timp de două sau trei minute.

5. Periajul incorect

Mișcările orizontale pe linia gingiei pot provoca iritații. Așeazați periuța la baza gingiei într-un unghi de 45 de grade și faceți mișcări scurte. Periați dinții de sus în jos, mișcările trebuie să fie numai verticale, nu și orizontale!

Asigurați-vă că periați dinții pe toate suprafețele, în exterior, în interior, dar și pe suprafața de masticație. De asemenea, este foarte important să folosim periuța de dinți și pentru curățarea limbii pentru a elimina bacteriile în totalitate.

6. Începerea periajului cu aceeași suprafață

Multe persone încep periajul pe aceeași suprafață de fiecare dată și ajung să se plictisească spre final și să nu acorde destulă importanță unor zone. Ca sa vă asigurați că vă mențineți o igienă orală corectă, este recomandat să alternați suprafețele dentare cu care începeți.

7. Omiterea suprafeței interioare a dinților

Curățarea plăcii bacteriene pe care nu o vedeți este la fel de importantă ca și în cazul suprafeței exterioare a dinților. În cele mai multe cazuri, zona interioară a dinților de jos este cel mai des ignorată, iar acest lucru poate conduce la apariția problemelor.

8. Omiterea clătirii periuței de dinți

Bacteriile se pot dezvolta pe o periuță care nu este clătită după folosire. Astfel, la următorul periaj bacteriile se vor reinstala, iar igienizarea nu va mai avea efectele optime. Asigurați-vă că după fiecare periaj clătiți periuța și o păstrați într-un mediu igienic.

9. Nu uscăm periuța după folosire

O periuță care nu este păstrată în condiții optime în care să fie permisă uscarea perilor, poate cultiva bacterii. De aceea, înainte de a acoperi capătul periuței cu un capac perforat care să permit intrarea aerului, este important să agitați periuța după clătire pentru a reduce cât mai mult din umezeală.

10. Schimbarea periuței la intervale mari de timp

Specialiștii ne recomandă să ne schimbăm periuța odată la trei luni. Cu toate acestea, calitatea perilor este cel mai bun indicator pentru achiziționarea unei noi periuțe. Dacă remarcați că perii sunt deformați sau uzați, este cazul să optați pentru o periuță nouă!

Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este eficient în a îndepărta şi depunerile de tartru care se acumulează periodic pe dinţi;este necesară deci intervenţia de curăţare profundă şi de îndepărtare profesională a tartrului.

Numai realizată la un interval regulat de timp această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale – recomandarea este ca procedura să fie realizată la un interval de 6 luni.

Apelați la specialiștii DENT ESTET pentru o curățare profesională și mențineți-vă starea de sănătate a dinților!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *